6 voorwaarden voor het dragen van een jurk

Als ik een jurk draag, moet mijn haar mooi krullen, vind ik. Ik heb de perfecte panty’s nodig en goede schoenen – het liefst nog enigszins nieuw, want afgetrapte schoenen onder een rokje verknallen je hele outfit. Niet iedere jas is geschikt om bij een jurk te dragen. En onderschat het belang van goede lingerie niet. Echt, het leven van een-vrouw-in-een-jurk valt nog niet mee.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden voor het dragen van een jurk:

  • perfecte lingerie
  • perfecte panty’s
  • perfect gestyled haar
  • perfecte schoenen
  • perfecte jas

Als ik me dan volgens de door-mij-gestelde maatstaven heb gekleed, kan ik uiteraard niet zonder make-up de deur uit. De zesde voorwaarde is daarom:

  • perfecte make up

Hoe kan het dat mijn perfectionisme botviert als ik me in een jurk of rokje hijs? Ik herken dat helemáál niet bij me zelf als ik een broek aantrek…

‘Goed genoeg is het nieuwe perfect’, heb ik op de passpiegel gehangen. Speciaal voor de komende weken tijdens rokjesmaand.  Met zoveel excuses als hierboven zul je immers nóóit een jurk dragen.

Perfectionisme is een sluipmoordenaar, lees ik op internet. Het blijkt dat niet alleen vrouwen hier last van hebben. Op de site van ‘Moedige mannen’ staat dat perfectionisme je van binnen langzaam verteert.  Eigenlijk bestaat het niet, zeggen de mannen. Perfectionisme is zoeken naar de gouden pot aan het eind van de regenboog. Je wordt er doodongelukkig van.

Ik ben een groot voorstander van #realinsta. Gewoon zoals het leven is, met ups en downs. Maar als onze puberdochter mij op de foto zet, ben ik blij dat ze 12 plaatjes knipt. Dan kan ik de mooiste uitzoeken. ‘Het zal wel niet goed zijn’, zegt ze verontschuldigend. ‘Tuurlijk wel’, zeg ik, om meteen daarna 10 foto’s te deleten.

Ik ben niet voor niets zo openhartig. De moedige mannen moedigden me aan: ‘Als je de moed heb te erkennen waar je perfectionisme vandaan komt – en als je erover durft te praten, kun je je eigen realiteit bijstellen en accepteren dat goed genoeg méér dan genoeg is.’ En ik weet dondersgoed waar mijn perfectionisme vandaan komt.

Dus… als je me deze maand eens in een jurk met foute legging en dito schoenen, zonder make-up én een ontplofte krullenkop ziet lopen, denk dan: het is goed genoeg. Wat een overwinning zal dat zijn!

 

Hoe leerzaam is de #rokjesmaand!

En wat weerhoudt jou om een rokje te dragen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *