Mooi rood

Dát leek me leuk! Een boek met de titel ‘Mooi rood is niet lelijk’. Vast een boek over roodharigen en pittige tantes. De beschrijving was teleurstellend, het ging over menstruatie. ‘Het’ is nog altijd een ongemakkelijk gespreksonderwerp. De schrijfster zegt de tragische, komische en mooie kanten van menstruatie te belichten. Sorry, de ‘mooie’ kanten?! Ik ken ze niet.

Dit is mijn week. De oestrogeen is tot een dieptepunt gedaald. En ja, ik ben dus chagrijnig en moe. Toen ik rokjesmaand bedacht, zag ik al tegen deze week op. Maandverband en panty’s gaan nou eenmaal slecht samen.

Maar als je een hele maand in rokjes en jurkjes loopt, dan ontkom je er niet aan. Al smokkel ik zo nu en dan met mijn yogabroek. Dan doe ik drie oefeningen en loop de rest van de ochtend comfortabel in yogatenue. Totdat ik de deur uit moet..

Rood hoort bij je eerste chakra – de wortelchakra – om in yogatermen te spreken. Door je te omringen met rood stimuleer je het openen van je eerste chakra. Het eerste chakra zorgt voor stabiliteit. Je aardt en voelt je veilig. Laatst vertelde iemand na de yogales dat het goed is om rood op je huid te dragen. Rode lingerie bijvoorbeeld. Het maakt je minder onzeker.

In het rood val je op. I know. Als roodharige word ik altijd gezien. Als je iets roods aantrekt, moet je daar ook zin in hebben. Een paar jaar geleden moest ik er niet zoveel van hebben. Rood hing in de kast, maar ik koos het niet. Ik was ziek – en niet zo’n beetje ook. Het enige rode was de warme fleecedeken waarin ik me het liefst verstopte. Gelukkig is die tijd voorbij. En gelukkig bewaarde ik het roods. Bovendien pas ik er weer in. Dat is een mooie bijkomstigheid van Intermittent Fasting.

Ik kan kiezen: vier paar rode schoenen, een jurkje, rokje, broek en een jas. Niet te lang over nadenken. Niet twijfelen. Rood is de kleur van eerst doen en dan denken, het geeft kracht, is stoer en heeft bravoure. Je kunt in het rood gemakkelijk een beetje overdrijven.

Wist je dat rood de eetlust stimuleert? Dat serveersters 26% meer fooi krijgen als ze iets roods dragen? Van mannen dan, hè. Bij vrouwen onderling werkt dat niet… Rood is een stimulans voor impulsaankopen. Niet voor niets wordt de kleur veel in marketing gebruikt.

Deze week draag ik nog even geen rood. Vanwege de hierboven genoemde periode en de algehele malaise die daar bij hoort. Aanstaande zaterdag heb ik een date. Met mijn man. Dan trek ik vast weer iets roods aan, al is het alleen maar om de eetlust te stimuleren. Wat het wordt, weet ik nu nog niet.

‘Dan moet je even een polletje doen’, zegt onze jongste dochter. Je volgers laten kiezen. Nou, wie weet mogen jullie stemmen op een rokje of een jurk.

Wie weet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *