Aahh… een spin!

Een Fidget spinner. Is dat leuk? Onze kinderen vinden van wel. Gistermiddag fietsten twee van de vier 15 kilometer naar de winkel. Ze hebben sindsdien een spinner in hun bezit. Een rode en een gele. De andere twee zijn jaloers.

‘Hoe noem je zo’n ding?’, vraag ik. ‘Fidget spinner!’, roepen ze allemaal tegelijk. Ik kan het amper verstaan. De jongste kan nog niet tot 10 tellen, maar dit weet ze wel. ‘Wat een ingewikkelde naam. Kunnen we het niet gewoon een spin noemen? Dat moeilijke woord kan ik niet onthouden.’

Ik word meteen ook op de hoogte gesteld welke leraren dit gedogen en wie niet. Op het voortgezet onderwijs is er maar één docent die het tolereert. In groep 8 is het verboden en in groep 4 hoort de spinner in de la.

Ik sta zelf sinds een paar weken voor groep 3. Van mij mogen de kinderen met de spinner spelen. Maar als het mij stoort, dan graag aan de kant leggen. En niet tijdens het werk. Je kunt nou eenmaal geen twee dingen tegelijk vasthouden: een potlood én een spinner.

Vanochtend deden we in de klas een rekentestje. Eén van de jongens maakt met gemak 75 sommen in vier minuten. Vandaag met zijn spinner op de hoek van de tafel, maakte hij slechts 20 sommen. ‘Ik denk dat het van mijn nieuwe Fidget spinner komt’, concludeerde hij.

In de koffiekamer bespreken we de gadget. ‘Ik wil ze niet zien, hoor!’, zegt een  juf. ‘Ze hadden zelf al bedacht dat hij bij mij niet mocht’, zegt een meester.

Er is een klas waar slechts drie kinderen níet zo’n ding hebben. De juf maakt daar handig gebruik van. ‘Als ik er een zie, is die voor mij. En ook die drie kinderen willen er graag één.’ Nou, daar wordt op gelet! Het zal de concentratie zeker niet verhogen.

Zo’n ding is verslavend. Ik heb het zelf geprobeerd en ik kon ‘m moeilijk weg leggen. Onze twee spin-bezitters, nog maar vier uren in het bezit van het ding, smokkelden ze mee aan tafel. Pech. De spinner bevindt zich in dezelfde rangorde als de mobiele telefoon. Dat doen we niet aan tafel. De spinner mee naar bed? Dat mag dan weer wel.

Bijzonder hoe zo’n rage ontstaat. Ik las in het nieuws dat het patent is verlopen. Daarom worden ze nu in China gemaakt. Het komt eigenlijk uit Amerika. Hoe kan het ook anders. Er moeten toch een aantal goeie trendwatchers in China rondlopen.

De spinner is oorspronkelijk bedoeld om hyperactieve of autistische kinderen te helpen ontspannen. Of het helpt bij concentratie is maar de vraag. Er is geen wetenschappelijk bewijs.

Ik ben een groot voorstander van bewegend leren. Friemelen en frunniken heeft een doel. De hersenen worden geactiveerd. Bewegen en leren gaan hand in hand.

Het enige nadeel is dat de spinner een zoemend geluid maakt. Zo richting de zomer hoor ik liever geen gezoem. Zoals ik in mijn klas al zei: als het mij stoort – of iemand afleidt – dan leg je ‘m aan de kant. Dat moet kunnen, zolang je nog niet echt verslaafd bent.

Nu kunnen er twee dingen gebeuren: of ik krijg door al dat gefriemel hele slimme kinderen in de klas, of ik roep op een dag: ‘… en nu wég met die spinners!’

Ik gok op het laatste…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *