Veldpret

In alle vroegte, maakte ik vanochtend een wandeling door de Marderhoek. Ik hoorde koeien vanuit de stal en boeren op hun trekkers. De vogels floten me een hartelijk ‘goedemorgen’ toe. Ik zag mooie veldbloemen in  de berm en dacht: ‘Zal ik?’

Vorige week werd me gevraagd welke dingen ik graag deed. Wat zijn activiteiten waarin je jezelf verliest? Waarbij je de tijd vergeet? Ja, bloemen plukken! Ik was vergeten hoe fijn dat is.

Ik pluk de mooiste bloemen en grassoorten. De meeste lol heb ik in het plukken van paardenbloemen. Iedere keer als ik zo’n volle bol wil plukken, komt er een windvlaag of stoot ik de bloem hardhandig tegen het hoge gras. De zaadjes waaien weg en ik houd slechts een kale stengel over.

Vorige week was het moederdag. Gestimuleerd door mijn zus, plukte onze 8-jarige zijn eigen boeket. Met een mengeling van voldoening en trots overhandigde hij het cadeau. Die blik, ik smolt.

‘Geen witte bloemen plukken’, had mijn zusje gezegd, ‘dat is berenklauw!’ Over berenklauw lees je de ergste verhalen met afschrikwekkende foto’s. Honden met blaren op hun snuit en kleine kinderhandjes vol ernstige brandwonden. Ik ken het gedroogde berenkruid. Mooi ter decoratie. En in gedroogde versie ongevaarlijk.

‘Het is toch fluitekruid?’, denk ik vanochtend. Ik pluk fluitekruid, ik ben er bijna zeker van. Het hoort vandaag in mijn veldboeket. Er overkomt me niks.

Ik ga helemaal op in het plukken. Wat een geluk als ik een lange stengel te pakken heb of verderop een nieuwe grassoort ontdek. Dan weer pluk ik een paar boterbloemen, dan weer rode klaver.

Volgende week lopen we hier de Avond4daagse. Vier mooie routes door Gaasterland. We vertrekken in Sloten, Sondel, Nijemirdum en Oudemirdum. De routes zijn al járenlang dezelfde. Over zandpaden, door de bossen en langs het meer.

Bij de finish krijgen onze kinderen traditiegetrouw een veldboeket van beppe. Dat kregen wij vroeger ook. Tegenwoordig smokkelt ze met extra bloemen uit de tuin voor een extra kleurig effect.

En ieder jaar maak ik er weer een foto van. Ik smelt als ik die trotse, vermoeide gezichten zie. In de ene hand de welverdiende medaille en in de andere de mooiste bloemen van de wereld. Met liefde geplukt.

 

‘Het is gelukt! Weer een dag geplukt!’ #jabbertje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *