WEET JE NOG?

Geuren en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Herinner je je de geur van je oma nog? Hoe het rook bij haar in de keuken? Ruik je de sigaar van je oom wel eens? Weet je nog de geur van je vakantie? Typisch Kreta of Zuid-Frankrijk.

Het brengt je meteen terug in de tijd. De geuren liggen ergens in onze herinneringen opgeslagen. De ene geur prikkelt een prettig gevoel, van een andere krijg je een knoop in je maag.

Ik houd van de geur lavendel. Rond mijn 20e woonde ik in de Provence en dat was een fantastische tijd. Tegenwoordig ruik ik ieder avond aan de lavendel op mijn kruidenarmband en ik slaap er heerlijk op. Om een uur of 6 word ik uitgerust wakker en stap meteen uit bed. Lavendel staat bekend om haar kalmerende werking. Spanning, depressie en slapeloosheid kunnen er mee behandeld worden. Lavendel is ontsmettend en werkt pijnstillend. Veel mensen houden van (de geur van) lavendel, Maar insecten nadrukkelijk niet. Je kunt ze er prima mee verjagen.

Sinds begin augustus heb ik de starterskit met etherische oliën van Young Living in huis. Ik kan naar hartenlust experimenteren met de geuren. Ik heb 14 oliën gekregen, ieder met een specifiek kenmerk. Sommigen kunnen in het drinkwater, andere op de huid of als aroma verspreider in de diffuser.

Frankincense doe ik graag in de diffuser. Je heb maar een paar druppels nodig om een fijne geur te verspreiden. Het ruikt naar oude kerken. Ik bevind me in een drukke stad in een stille kerk. Mijn gedachten worden rustig. Ik kom meer tot de kern. In de beschrijving lees ik dat deze wierook de geest stimuleert en verlevendigt. De olie heeft een zuiverende werking, zowel op de atmosfeer, als op je lichaam.

Voor mij zijn de oliën nieuw, maar etherische oliën worden natuurlijk al heel lang gebruikt. Thieves is een bijzondere olie met een mooi verhaal. Tijdens de pest van de 15e eeuw konden dieven de doden beroven zonder angst voor besmetting. De dieven werden gepakt en er werd hen een deal aangeboden. In ruil voor vrijheid onthulden zij hoe ze niet besmet raakten, ondanks hun nabijheid met besmette lijken en zieken. Deze dieven waren specerijen handelaren en hadden zich ingesmeerd met een mengsel van aromatische kruiden, zoals kaneel en kruidnagel.

Er zijn oliën tegen bacteriën, hooikoorts, hoofdpijn en spierpijn. Voor nachtrust, ontspanning en vitaliteit. Er is zelfs een voor meer vrolijkheid. Ik probeerde afgelopen dagen de Orange. Ze zeggen dat je blij wordt van een druppel olie achter je oren. En ik wilde niet blij worden. Ik kon het amper geloven. Gisteren was ik moe en chagrijnig. Ik moest op de fiets om onze jongste zoon op te halen. Voordat ik vertrok smeerde ik Orange achter mijn oren. En warempel, binnen 10 minuten zat ik te zingen op de fiets. Ik probeerde het te negeren, maar mijn gevoel was sterker. Het had werkelijk effect.

Ik ben enthousiast. Ik ga ze allemaal proberen!

 


Ik mijn volgende blog beschrijf ik

>> hoe ik de zomersneakers van onze puber uit de afvalcontainer redde

>> hoe ik ’s ochtends fris aan de dag begin

>> en hoe mijn gezinsleden op geuren reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *